hortusbericht
Hortusbericht - mei 2017, nr 100
  • Themarondleiding over insecten in de Hortus
  • Lezing Vrije Academie
  • Zuid-Afrika bijeenkomst met Luc Panhuysen
  • NIEUW in de winkel
  • Artist in Residence

2017 is het jaar van de Botanische tuinen in Nederland. Er zijn maar liefst 25 tuinen in Nederland aangesloten bij de NVBT en actief in het organiseren van vele activiteiten om de bijzondere collecties onder de aandacht te brengen. Ook deze maand organiseert de Hortus weer enkele inspirerende lezingen. Een botanische tuin is immers niet zomaar een fleurig lapje groen. Het is een levend museum van de botanie, waar je kunt genieten, leren en ontdekken. 
10 JUNI - Themarondleiding Bestuivers: kruipen en kriebelen
Insecten zijn overal. Het zijn zelfs de meest voorkomende organismen op aarde. De meeste mensen vinden ze maar lastig en eng; onbekend maakt onbemind. Maar insecten zijn razend interessant! Ze zijn nuttig, inventief en misschien –van heel dichtbij- ook eigenlijk wel mooi.
Het merendeel van deze kleine tuinbewoners zijn bovendien bijzonder nuttig. Zo vangen ze andere insecten (dat scheelt weer de helft!). Veel insecten dragen bij aan de bestuiving van de planten en dat is natuurlijk van levensbelang voor de flora op aarde. Leer meer over deze nuttige bestuivers tijdens de themarondleiding in de Hortus! Aanvang themarondleidingen om 14.00 uur.
Deelname € 4,- (excl. entree) . Aanmelden kan via communicatie@dehortus.nl.
14 juni – Lezing over het Jaar van de Botanische tuinen
Deze zomer strijkt de Vrije Academie neer in de oudste en mooiste botanische tuinen van Nederland. In onder meer Leiden en Amsterdam, maar ook in Haren en het Pinetum van Hilversum geven zij lezingen over de geschiedenis van de hortus botanicus in Nederland. Tevens zoomen zij in op de specialiteit van de tuin waar ze te gast zijn. Dit alles in het kader van het Jaar van de Botanische Tuinen, waarvoor 25 tuinen hun krachten hebben gebundeld. Bezoek de lezing in de Hortus Amsterdam of ontdek een van de andere tuinen. Elke lezing is immers een beetje anders!

Op 14 juni om 10:30 uur kunt u deelnemen aan deze lezing in de Hortus Botanicus Amsterdam. Deelname € 17,50 (excl. entree). Inschrijven kan op de website van de Vrije Academie.
23 juni – Lezing over Zuid-Afrika met Luc Panhuysen
Voor alle deelnemers aan de Hortus Zuid-Afrika reis 2017, maar ook zeker voor alle andere geïnteresseerden is er een boeiende informatiemiddag op 23 juni a.s. over de reis, het land Zuid-Afrika, de ongeëvenaarde biodiversiteit aldaar en de historie en link met de Hortus.

In september van dit jaar organiseert de Hortus samen met reisorganisatie Historizon een unieke reis naar Zuid-Afrika. Tijdens deze botanisch-historische reis komen alle aspecten aan bod die ten grondslag liggen aan de historische Zuid-Afrikaanse wortels van de Hortus in Amsterdam. Inschrijving voor de reis is open voor iedereen.
Ter introductie is er deze informatiemiddag met o.a. een lezing door Luc Panhuysen en een rondleiding langs de Zuid-Afrika collectie en opkweek door Roel Westendorp. Aanvang 13.00 uur in de Hortus. Deelname aan deze middag is gratis. Aanmelden kan via communicatie@dehortus.nl.  Meer informatie over de reis en het volledige programma van 23 juni vindt u op http://dehortus.nl/Hortusreis
NIEUW in onze winkel!
Unieke Hortustassen gemaakt van oude tentoonstellingsbanieren. Regelmatig maakt de Hortus gebruik van banieren en vlaggen om evenementen aan te kondigen. Deze banieren kunnen soms helaas maar één keer gebruikt worden. Weggooien is zonde, daarom ging de Hortus aan de slag met Marieke Kruithof van Jongkruit om de banieren een nieuw leven te geven.
JongKruit maakt tassen, ipadhoezen, portemonnees, rugzakken van oude kunststof festival banieren: grote geveldoeken die een festival of tentoonstelling aankondigen. Super stevig materiaal. De mooiste stukken van de banier worden gebruikt en van ieder product wordt er maar één gemaakt. De Hortusproducten zijn te koop in de Hortus store.
10-16 JULI -  Artist in residence - The things we are / Joost Stokhof
Deze zomer heeft de Hortus een heel bijzondere gast in de tuin; illustrator en kunstenaar Joost Stokhof sluit zichzelf een week lang op in de Hortus Botanicus te Amsterdam. Hij leeft, werkt en slaapt hij als eerste Artist in Residence tussen de waterlelies, woestijnplanten, vlinders en zeldzame bomen om zo een onderdeel te worden van dit botanische ecosysteem. Een reeks pentekeningen vertelt aan het einde van de week zijn verhaal. Een live expositie, zo zou de week van Joost Stokhof, werkzaam onder de artiestennaam The Things We Are, in de Hortus genoemd kunnen worden. Bezoekers kunnen hem live zien tekenen en muzikanten, schrijvers en dichters komen langs voor een kruisbestuiving. Vanuit een kas midden in de Hortus observeert Joost Stokhof zijn omgeving en probeert deze in beeld te vatten, terwijl zijn expositie in de kas met de dag groeit. Kom ook langs bij Joost, van 10 tot 16 juli iedere dag tussen 10 en 17 uur.