hortusbericht
Hortusbericht - juli 2015, nr 79
> Hortus Festival 2015
> Victoria avondopenstelling
> Snoeien doet bloeien: themarondleiding 
> Muziek op zondag
> Evolutiecursus Van alg tot orchidee
> Beschermde Planten tentoonstelling

De zomer is nog niet afgelopen.  Je zou het door een weekje regen bijna vergeten, maar we hadden al vele zonnige dagen! De Victoria is enorm gegroeid en al gaan bloeien. Ook de rest van de tuin toont prachtig groen en vele kleuren. En we hebben nog een aantal mooie optredens in ons muziekprogramma. Kortom nog alle reden om de komende weken te genieten op een van de mooiste plekjes van Amsterdam!
Hortus Festival 2015: Nachtlied
De recensies zijn lovend! Deze zomer staat het Hortus Festival geheel in het teken van De Nacht. Nog tot 30 augustus is er iedere donderdagavond een concert in de Palmenkas van de Hortus. Kaarten zijn te koop via www.hortusfestival.nl
Voor Vrienden van de Hortus is er een speciale kortingscode: hf2015

Concert & diner
Tijdens de concertavonden is de Oranjerie vanaf 17.00 uur open met een speciaal concertmenu voor € 20,- (inclusief een glas wijn en cappuccino of thee).
Victoria avondopenstelling
De Victoria cruziana in onze vijver is al gaan bloeien! De komende weken zullen meerdere bloemen achterelkaar bloeien. Omdat de bloem pas in de namiddag opengaat, zal de Hortus binnenkort 's avonds haar poort openzetten voor publiek.

De beroemde Victoria waterlelie is de koningin der waterlelies. Victoria is sinds 1859 regelmatig in bloei te zien geweest in de Amsterdamse Hortus. De bloem gaat open als het schemert. Ze bloeit slechts 2 nachten; de eerste wit en de tweede roze.
Houd voor de datum van de avondopenstelling onze social media in de gaten!
Snoeien doet boeien
Tuinliefhebbers opgelet! Op 8 en 20 augustus zijn er weer speciale themarondleidingen over het snoeien van uw plantencollectie. In deze rondleiding van een ervaren hovenier maakt u kennis met snoeimethoden om uw struiken en bomen gezond te houden. U krijgt inzicht in het aanpakken van heesters en bomen die nodig een snoeibeurt nodig hebben. U leert bladknoppen van takknoppen en bloemknoppen onderscheiden. En u krijgt antwoord op al uw prangende vragen over snoeien.
Aanvang rondleiding om 14.00. deelname € 3,50 (excl. entree). Voorinschrijving niet mogelijk.
Muziek onder de boom
Het is inmiddels een zomerse traditie geworden; live muziek in de Hortus van Amsterdam. Nog iedere zondag in augustus zijn de tuin en het café open tot 19.00 uur. Alle optredens vinden plaats tussen 16.00 en 19.00 uur. Voor de entree gelden de reguliere prijzen voor de Hortus.
2 augustus - Nijman, Raabe en Wirken: 3 jonge artiesten voor een swingende zondag.
9 augustus - Roman ensemble; vrolijke balkanmuziek
16 augustus – Crabfeathers; eigenwjize Amsterdamse jazz
23 augustus - Lion’s den; atmosferische folk
30 augustus - Crabfeathers
Evolutiecursus Van alg tot orchidee
Ook dit jaar starten we weer met de vierdelige cursus over de evolutie van het plantenrijk. Wandel elke vrijdag mee met docent Arend Wakker. Iedere wandeling duurt ongeveer 2,5 uur (plus een half uur pauze) van 13:00 tot 16:00 uur. Deelname € 70,- incl. reader en entree. De cursusdagen vinden plaats op 4 vrijdagen van 28 aug t/m 18 sep 2015.Voor aanmeldingen of verzoek om meer informatie kunt u zich wenden tot de Hortus; communicatie@dehortus.nl.
Meer informatie over de docent en de cursus vindt u op de website van Open Oog Producties.
Beschermde Planten
Te zien tot 22 december 2015 : een tentoonstelling over verschillende bedreigde plantensoorten die vermeld staan op de Internationale Rode Lijst. De tentoonstelling is tegelijkertijd te zien in de 24 botanische tuinen van Nederland.
Biodiversiteit staat voortdurend onder druk. Vele soorten planten en dieren worden bedreigd als gevolg van het verdwijnen van natuurlijke habitat. De Hortus heeft een groot aantal van deze plantensoorten in haar collectie en 10 daarvan worden in deze tentoonstelling uitgelicht. In de tuin zijn ze herkenbaar aan de Rode Lijst.
Zie ook www.botanischetuinen.nl