hortusbericht
Hortusbericht - september 2015, nr 80
> Tussen Kunst en Kas. Energie delen aan de Amstel
> Koffie rondleiding
> Najaarsmarkt
> Concerten Balletorkest in Hortus en Hermitage
> Schemerrondleiding
> Beschermde planten
Culturele en daarbij ook zeker museale instellingen werken en kijken het liefst in hun eigen vakgebied. Uiteraard. Of dat nou kunst is of biologie. In de huidige samenleving worden musea echter steeds meer gedwongen om als cultureel ondernemer aan de slag te gaan. En betekent ondernemen in nieuwe vakgebieden. En wanneer musea  ‘over hun muren’ heen te kijken, dan komen er soms prachtige, creatieve en innovatieve oplossingen naar boven. Zo ontstond er ook een unieke, duurzame oplossing voor het energieverbruik van de Hortus Amsterdam en de Hermitage Amsterdam. Een knap staaltje duurzaam, cultureel ondernemerschap.

Tussen Kunst en Kas. Energie delen aan de Amstel
Op woensdag 2 september bracht Minister Bussemaker (OC&W) een werkbezoek aan de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus Amsterdam. Zij werd hier geïnformeerd over een vooruitstrevend duurzaamheidsproject waarbij de beide instellingen worden aangesloten op één warmte-koudebron. Door 425 meter lange buizen wordt restwarmte van Hermitage Amsterdam getransporteerd naar de Hortus Botanicus. Zo kan de geaccumuleerde bronwarmte van het museum gebruikt worden voor de verwarming van de planten in de kassen en levert de Hortus gekoeld water terug aan de Hermitage voor de koeling van de kunst. Beide partijen verwachten in het derde kwartaal van 2016 gebruik te kunnen maken van de gemeenschappelijke, duurzame energiebron.
De geschiedenis van Koffie 
Koffie is één van de populairste (warme) dranken ter wereld, iedere dag worden er wereldwijd 2 miljard koppen koffie gedronken. De geschiedenis van koffie is een fascinerend verhaal vol listen, bedrog en hebzucht op een reis van Ethiopië via Jemen en Amsterdam naar Zuid Amerika. Oftewel; hoe een klein plantje uit de Hortus de basis legde voor ’s werelds grootste koffieproducenten. De rol van de koffieplant schetst tegelijkertijd het 17de eeuwse Amsterdam als centrum van handel en wetenschap. Wandel mee met de themarondleiding op zaterdag  12 september, aanvang 14.00 uur. Deelname 3,50 euro excl. entree.
Najaarsmarkt in de Hortus
De Hortus Amsterdam organiseert op 19 en 20 september wederom haar traditionele Najaarsmarkt in de tuin. Tussen de eeuwenoude collectie staan vele kraampjes met heerlijke producten van de oogst, zoals fruit en jam. Er zijn maar liefst 20 verschillende kramen, waar o.a. bijzondere bollen, zaden en planten te koop zijn en er zijn diverse plantenverenigingen aanwezig met bijzondere soorten en waar u terecht kunt voor antwoorden op vele vragen. In de tuin worden rondleidingen gegeven en kinderen kunnen meedoen aan demonstraties vleesetende planten voeren.
Kortom, een gezellig weekend voor jong en oud.
Concerten Balletorkest in Hortus en Hermitage
Het Balletorkest viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. Op vrijdag 2 en zondag 4 oktober geeft het orkest een bijzonder parallel-concert in de Hortus en de Hermitage Amsterdam. Tegelijkertijd zullen twee ensembles van Het Balletorkest optreden. Enerzijds speelt een ensemble van houtblazers en hoorns in de kas van de Hortus, terwijl in de Hermitage Amsterdam wordt geluisterd naar de strijkers van Het Balletorkest. Na ongeveer 45 minuten zal het publiek middels een bijzondere wandeling wisselen van locatie om daarna het ‘andere’ concert te beluisteren.

De kaartverkoop van deze bijzondere concerten start binnenkort. Wilt u zeker zijn van een kaartje, dan kunt deze vast reserveren via communicatie@dehortus.nl. Aanvang concerten op beide dagen om 20.00u. Kaarten € 15,- p.p.
23 OKTOBER - Schemerrondleiding
Bent u niet bang in het donker? Ontdek de Hortus by night tijdens de schemerrondleiding! Op 23 oktober organiseert de Hortus dit jaar de schemerrondleiding. Tijdens deze bijzondere avond openstelling wordt u door de tuin begeleid door ervaren gidsen. Ervaar de tuin en de kassen in nachtelijke sferen, ontdek hoe insecten ’s nachts naar planten kijken en verbaas u over details die overdag niet zichtbaar zijn!
Er is een beperkt aantal aanmeldingen mogelijk, dus schrijf u snel in via communicatie@dehortus.nl. Entree: €7,50
Beschermde Planten
Nog te zien tot 22 december 2015 : een tentoonstelling over verschillende bedreigde plantensoorten die vermeld staan op de Internationale Rode Lijst. De tentoonstelling is tegelijkertijd te zien in de 24 botanische tuinen van Nederland. Biodiversiteit staat voortdurend onder druk. Vele soorten planten en dieren worden bedreigd als gevolg van het verdwijnen van natuurlijke habitat. De Hortus heeft een groot aantal van deze plantensoorten in haar collectie en 10 daarvan worden in deze tentoonstelling uitgelicht. In de tuin zijn ze herkenbaar aan de Rode Lijst. Zie ook www.botanischetuinen.nl