hortusbericht
Hortusbericht - oktober 2015, nr 82
> Museumnacht 2015
> Macrofotografie 
> Speculaas en pepernoten
> Lunchen in de Hortus
> Winkelen in de Hortus 
Gekleurde bomen, frisse wind, wollen sjaals, warme chocolademelk, volle rode wijn. Heerlijk, het meest knusse seizoen van het jaar is weer begonnen! Kom lekker genieten in de tuin en in de kassen. En trakteer jezelf op een uitgebreide winterlunch in onze Oranjerie!
7 nov- Jungle fever in de Hortus
Ook dit jaar viert de Hortus samen met meer dan 45 Amsterdamse musea de Museumnacht. Het thema ind e hortus is ‘Jungle Fever’.
Dwaal over de donkere jungle paden of leer survivallen tijdens een van de speedrondleidingen door de tropische kassen. Wil je meer weten over de medicinale werking van planten in de jungle? Kom dan luisteren tijdens het N8 college van Dr. Tinde van Andel, buitengewoon hoogleraar Ethnobotany. Laat je moves zien op de tropical tunes van de Tropen dj's, of ga echt uit je bladerdak tijdens de flash-perfomances van Eternity Percussion!  Bijkomen doe je in onze gin&tonic bar in de Palmenkas. 
Kaarten zijn alleen te koop via de website van de museumnacht www.museumnachtamsterdam.nl. Een Hortus Vriendenkaart is NIET geldig tijdens de Museumnacht.
15 nov -Leg de herfst vast met macrofotografie
Op 15 november organiseert ImageLab voor de laatste keer dit jaar de macrofotografie workshop Paul Struijk is een professionele fotograaf met jarenlange ervaring in de diverse facetten van fotografie. In de Hortus toont hij de technieken van macrofotografie en de vele mogelijkheden voor het creëren van je beeld. De cursus is zowel voor beginners als gevorderden, want door de kleine groep is er ruimte voor individuele aandacht.   
De macroworkshop wordt gegeven op zondag 15 november, van 10.00 tot 13.00 uur. Deelname kost €95,- voor één persoon / €150,- voor 2 personen (excl. entree tot de Hortus). Meer info: http://www.imagelab.nl/#/events/macro-in-de-hortus-2-2/
(foto Jan Jaap Hubeek)
21 nov - Rondleiding: Speculaas en pepernoten
Sinterklaas strooigoed bestaat al sinds de 16e eeuw. Zo zijn er pepernoten te zien op werken van Jan Steen. Dankzij de schepen van de VOC werden ouderwetse ontbijtkoeken steeds meer op smaak gebracht met specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, gember, peper, kruidnagel, koriander en kardemon. Allemaal stuk voor stuk prachtige planten in onze eeuwenoude collectie.   Wandel mee met onze rondleider en ontdek de historie van Hollands strooigoed. De rondleiding start op 21 november om 14.00 uur. Deelname € 3,50 (excl. entree). Vooraf reserveren is niet mogelijk. Meld u op de dag zelf aan bij de portier. Wees op tijd, want er kunnen maximaal 15 personen mee.
Uitgebreid lunchen in de Oranjerie
Het hele jaar door is het museumcafe en het terras open. Kom op een mooie herfstdag een wandeling maken en daarna samen genieten van een lunch en een fijn glas wijn. Het museumcafé biedt een dagelijks wisselende driegangenlunch, inclusief een glas biologisch sap en een glas wijn voor € 25,-.  In combinatie met een entreekaartje kost het luncharrangement €28,50 (graag vermelden en betalen bij de entree).  

U kunt ook vooraf vast een tafeltje reserveren via 020-489 49 36. Het  luncharrangement is te bestellen van 12.00 tot 15.00 uur.
Cadeautjes voor de feestdagen
In de Hortus heeft de winkel een bijzondere plaats. De verkoop van planten en het groene assortiment leveren een bijdrage aan behoud en beheer van de Hortus. Een groep enthousiaste vrijwilligers zet zich dagelijks in voor de winkel en de portier en zorgen zo voor een belangrijk deel van de Hortusinkomsten.

Het assortiment  in de winkel is zorgvuldig uitgezocht door onze winkelmedewerkers:  van historische boeken tot tuingereedschap, maar ook geurende zeep, sieraden en uiteraard onze eigen honing. Ook hebben wij steeds meer eigen Hortusproducten zoals ansichtkaarten, notebooks, magneten en kleurboeken. In onze winkel slaagt u vast voor de feestdagen.