hortusbericht
Hortusbericht - november 2015, nr 83
  • Amsterdam Light Festival
  • Wintervertellingen voor kinderen 
  • Kerstplanten rondleiding
  • Detox-tour door de kas
  • Botanical Boost
  • De Hortus in Roots
Als de dagen zo kort worden kunnen we altijd wel wat extra gebruiken; een beetje licht, een beetje warmte, een beetje van de natuur. De komende 2 wintermaanden heeft de Hortus dan ook een aantal activiteiten en speciale producten voor die botanische boost! Kom genieten van de winter!
Illuminade - Amsterdam Light Festival
De historische binnenstad van Amsterdam is ruim 50 winterdagen het sfeervolle decor voor dit internationale lichtfestijn voor jong en oud. Ook dit jaar loopt de Illuminade wandelroute van het  Amsterdam Light Festival weer door de Hortus. Van 10 december tot 3 januari is de Hortus iedere avond GRATIS geopend van 17.00 tot 22.00 uur.  In de tuin staan 3 lichtkunstwerken en onze Oranjerie is open voor een kopje Gluhwein of warme chocolademelk aan het houtvuur. De kassen zijn 's avonds gesloten.

Meer informatie over de Illuminade en de kunstwerken vindt u op www.amsterdamlightfestival.nl/illuminade
Wintervertellingen voor kinderen (4-8 jaar)
Kom op de woensdagen in de kerstvakantie en op de zondagen in januari luisteren naar een betoverend sprookje in de kas van de Hortus. De verteller neemt je mee naar winterse landschappen en stelt je voor aan wonderbaarlijke figuren. Na afloop kunnen kinderen zich gratis laten schminken. De vertelling duurt ongeveer een half uur.

Data: 23 en 30 december, 3, 10, 17, 24 en 31 januari. Aanvang 14.30 uur.
Deelname € 2,50 per kind (exclusief entree).
Planten in kersttijd
Een themarondleiding door de Hortus langs heilige boompjes. Tijdens de kerst halen we groen in huis; zoals dennenbomen (eigenlijk sparren), hulst en maretakken. Maar waarom eigenlijk? In vele kersttradities spelen planten een belangrijke rol, meestal met een heidense, maar ook met een Bijbelse grondslag. Loop mee met een speciale wandeling langs planten die rond de kersttijd zo populair zijn, niet alleen vanwege de symboliek, maar ook omdat de wintertijd juist hun bloeitijd is! Op zaterdag 12 december, aanvang 14.00 uur. Deelname € 3,50 excl. entree.
Detox- tour in de Hortus
De winter is de ideale tijd om je lichaam en geest rust te gunnen. Een detox kuur is een simpele manier om je lichaam te ontgiften. En eigenlijk geeft de natuur ons alles wat we nodig hebben om ons lichaam gezind te houden. Gelukkig worden we steeds nieuwsgieriger naar waar ons eten vandaan komt en kiezen we steeds vaker voor biologisch dan voor een snelle hap vol e-nummers. Daarom op zondag 13 december een Detox tour. Zie, leer, ruik en proef tijdens een rondleiding in de Drieklimatenkas alles over detox producten uit de natuur. Vervolgens kun je aanschuiven bij de workshop van foodbloggers. Zij geven tips en tricks voor een gezondere levensstijl en heb je de mogelijkheid om vragen te stellen.

13.00  inloop
13.30  proeverij in Drieklimatenkas
14.30  workshop

Dit evenement is gratis voor bezoekers met een Museumnacht-polsbandje en ROC studenten. Geen bandje en geen ROCstudent? Schrijf je dan in via Detoxtour@outlook.com en betaal slechts € 5,-  entree die dag!
Botanical Boost!
is de nieuwe wellness lijn van de Etos met een vleugje kennis van de Hortus! Planten zijn onmisbaar voor ons mensen, als voedsel, als kleding, als bouwmateriaal en ook voor onze dagelijske verzorging. Sommige planten uit de natuur zijn echt in staat je een bepaalde boost te geven.
Etos is voor haar Botanical Boost lijn daarom een samenwerking aangegaan met de Hortus Botanicus in Amsterdam. Zo werd onze kennis op het gebied van botanische collecties en plantwetenschap gecombineerd met de beste Etos formuleringen tot heerlijke verwenproducten, gebaseerd op de combinaties van 6 planten (uit de Hortus!)! Een heerlijke, prijsvriendelijke lijn met prijzen tussen € 2,99 en € 7,99.
Ook te koop in de Hortus store!
De Hortus in Roots magazine
Roots - het onafhankelijke natuurmagazine voor echte natuurliefhebbers – verrast maandelijks met de mooiste wandelroutes, ontroerende dierportretten en inspirerende reisreportages. Deze maand staat Roots in het teken van de stilte: het geruisloze universum, poolwolven in Arctisch Canada, varen tussen zeearenden en de oase van rust van de Amsterdamse Hortus.

Voor de decemberfeestdagen ontvang je naast Roots magazine deze maand ook de Natuurkalender 2016! Dit cadeaupakket is nu te koop in de winkel of online te bestellen voor slechts € 6,95 (gratis thuisbezorgd).