hortusbericht
Hortusbericht - januari 2016, nr 84
  • Wintervertellingen 
  • Liefdesrondleidingen
  • Aquarellen van Marc Mulders
  • Lunchen in de Hortus
  • Vooruitblik 2016
Een nieuw jaar
Wij kunnen met een gerust hart en met een zekere trots het jaar 2015 afsluiten. Halverwege het jaar leek het pad heel anders te gaan voor de Hortus, toen de gemeente aankondigde zijn jaarlijkse bijdrage aan onze Stichting te stoppen. Gelukkig werden wij alsnog van de geplande lijst afgehaald. De gemeente draagt met 540.000 euro voor een onmisbaar deel bij aan de Hortus. Maar het grootste deel, bijna 2 miljoen, verdient de Stichting geheel zelf. Met de horeca, de winkelverkopen, de kaartverkoop en uiteraard de enorme steun van onze Vriendenvereniging.

De Josephine-tentoonstellling in 2015 is met veel waardering door ons publiek ontvangen. Maar ook de andere activiteiten, lezingen, rondleidingen en concerten werden erg goed bezocht. We ontvingen maar liefst 167.038 bezoekers, waarvan 20% onze eigen Vrienden. Hiermee zijn we weer een beetje sterker dan vorig jaar. We willen al onze bezoekers, vrienden en volgers dan ook heel hartelijk danken voor hun steun!
Wintervertellingen
Nog twee zondagen kun je luisteren naar een betoverend sprookje in de Hortus. De vertellingen vinden plaats in het speciale Kaslokaal van de Hortus.
Voor kinderen van 4 t/m 7 jaar.
Op 24 januari : Vijf uit een peul: de vrolijke avonturen van vijf doperwtjes.
Op 31 januari: Lente in aantocht: wat beweegt daar onder die laag sneeuw?
Aanvang 14.30 uur. De vertelling duurt ongeveer een half uur, na afloop kunnen de kinderen geschminkt worden. Deelname € 2,50 per kind (exclusief entree).
En daarna natuurlijk warme chocolademelk met appeltaart in de Oranjerie!
Valentijnsdag liefdesrondleiding
Waar zou de liefde zijn zonder planten? Sinds mensenheugenis worden planten gebruikt om de liefde een handje te helpen. Liefdesdrankjes, zinnenprikkelende vruchten, alles is mogelijk. In de Hortus Amsterdam zijn er in het weekend van Valentijnsdag speciale liefdesrondleidingen langs planten die de liefde (on)mogelijk maken. Basilicum voor het libido, Vingerhoedskruid voor de rivalen, rozen voor de geliefden. Een rondleiding vol lust, listen en bedrog, en ach, ook romantiek uiteraard.

Deelname €3,50 (excl. entree) op zaterdag 13 februari. Op zondag 14 februari gratis. Aanvang op beide dagen om 14.00 uur. Vooraf reserveren is niet mogelijk
Aquarellen Marc Mulders
Het werk van Marc Mulders is inmiddels bekend bij een grote groep. De Nederlandse schilder, fotograaf en glazenier is vooral bekend om zijn olieverfschilderijen waarin hij de natuur vastlegt. In de afgelopen editie van ons Hortusmagazine stond een uitgebreid artikel over Marc, met daarbij de aankondiging van een speciale Vriendenaanbieding.

Marc maakte voor de Vrienden van de Hortus tien unieke aquarellen. Deze mogen we aanbieden voor € 550,- per stuk (Normaal € 1.000,-) De opbrengst schenkt Marc Mulders geheel aan de Hortus. Inmiddels zijn deze werken gearriveerd in de Hortus.

Mocht u geïnteresseerd zijn in een werk dan kunt deze komen bezichtigen. Vanwege de zorgvuldige handling dient u hiervoor wel een afspraak te maken via communicatie@dehortus.nl of bellen op werkdagen naar 020-7025408 (Rens Kreune).
Lunchen in de Hortus
Als vriend van de Hortus kunt u natuurlijk iedere dag in- en uitlopen bij ons. Zelfs om alleen even heerlijk te lunchen in onze fijne Oranjerie. De keuken heeft weer een heerlijke nieuwe winterkaart met o.a. een tijgerbrood met zuurkool en warme worst, of een maisbroodje met Portobello uit de oven. Voor € 25,- hebben wij een special dagarrangement: een driegangenlunch, inclusief een glas biologisch sap en een glas wijn. In combinatie met een entreekaartje kost het luncharrangement €28,50.
De lunch wordt geserveerd van 11.30 tot 15.00 uur.
Vooruitblik 2016
Wij blikken graag alvast even vooruit op ons jaarprogramma 2016. Dit jaar is de Hortus gastlocatie voor de befaamde IGPOTY tentoonstelling. Deze International Garden Photographer of the Year (IGPOTY) competitie en tentoonstelling wordt ieder jaar georganiseerd vanuit Kew Gardens in Londen, en is 's wereld grootste op het gebied van tuin-, planten-, bloemen- en landschapsfotografie.
De tentoonstelling in Amsterdam toont een selectie van meer dan 40 winnaars en genomineerden uit de 2016 Competitie. De tentoonstelling is te zien van 16 april -           19 september 2016. Rondom IGPOTY zullen wij ook vele extra activiteiten organiseren; van mobiele fotografie-workshops tot de cursus botanisch tekenen.
Wij hopen u allen weer te zien het komend jaar!