hortusbericht
Hortusbericht - februari 2016, nr 85
  • Duurzaam Erfgoedprijs 
  • Voorjaarsbloeiers 
  • Vakantietip voor kinderen 
  • Macrofotografie workshop
  • IGPOTY tentoonstelling
Het is fris, maar de zon schijnt en in de Hortus Amsterdam bruist het alweer van de activiteit. Er ontstaat al een kleurrijk tapijt onder de nog kale bomen. De lente is een ideale tijd om de plantenwereld goed te bekijken en vast te leggen, met penseel of camera.  Kom naar buiten, kom naar de Hortus!
Duurzaam erfgoedprijs 2016
De Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus zijn de winnaar geworden van de Duurzaam Erfgoed Prijs 2016 van de provincie Noord-Holland.
Hun samenwerkingsproject Tussen Kunst en Kas kreeg afgelopen woensdag 25 februari van de aanwezige bezoekers van het symposium ‘Voor de eeuwigheid’ de meeste stemmen. 

Dit voorjaar starten de Hermitage Amsterdam en de Hortus met de werkzaamheden voor dit vooruitstrevende en kostenbesparende project. De twee instellingen worden door 425 meter lange buizen duurzaam met elkaar verbonden. Zo kan de geaccumuleerde WKO-bronwarmte van museum Hermitage Amsterdam gebruikt worden voor de verwarming van de planten in de monumentale Palmenkas in de Hortus Botanicus en levert de Hortus gekoeld water terug aan de Hermitage voor de koeling van de kunst. Het project vermijdt nodeloos verlies van overtollige energie en bespaart jaarlijks tienduizenden euro’s aan koelkosten en nieuwe CV-ketels.  Meer informatie op www.tussenkunstenkas.nl
26 MAART - Themarondleiding Voorjaarsbloeiers
Ieder jaar kondigen krokussen en sneeuwklokjes weer de lente aan in de Hortus. Het zijn de bekende stinzenplanten die de tuin kleuren. De planten komen oorspronkelijk uit Zuid-Europa en het Midden-Oosten. Al in de 18e eeuw werden ze naar Nederland gebracht en geplaatst in pastorietuinen en buitenplaatsen. De naam ‘stinzenplant’ komt van het Friese woord ‘stins’ dat ‘versterkt stenen huis’ betekent. Maar ook vele andere voorjaarsbloeiers openen hun bloemen, zoals sommige heideplantjes en de Magnoliabomen.
Op zaterdag 26 maart is er een themarondleiding. Loop mee met onze rondleider en ontdek de vele voorjaarsbloeiers in de Hortus. Aanvang 14.00. Deelname €3,50 (excl. entree). Vooraf reserveren is niet mogelijk.
Voorjaarsvakantie - Kleuren in de Lente
De kleurrijke lentebloemen zijn ideaal om na te tekenen. Daarom kun je ook deze voorjaarsvakantie bij de portier ook weer een kleurboekje en potloden kopen (voor slechts €1,-). Sneeuwklokjes en krokussen lijken klein, maar ga er maar eens goed bij zitten op je hurken of knieën en kijk naar de vorm, de opbouw en vooral de kleuren. Je zult zien dat je heel veel ontdekt. Je vindt de voorjaarsbloemen overal in de tuin, ook vlak langs het pad.
Het boekje en de potloden zijn verkrijgbaar tijdens de voorjaarsvakantie van 20 februari t/m 6 maart.
5  en 20 MAART - Macrofotografieworkshop
De plantencollectie van de Hortus leent zich uitstekend voor de mooiste foto's. Maar hoe maak je nu zo'n adembenemende macro? Het komend jaar organiseert ImageLab enkele workshops Macrofotografie speciaal in de Hortus. De cursus is voor zowel beginners als gevorderden. Ieder krijgt van docent Paul Struijk persoonlijk uitleg en hulp bij het ontdekken van de mogelijkheden van de eigen camera tot het vinden van de juiste compositie en spelen met scherpte.
De eerste workshop vindt plaats op 5 maart. De workshop duurt van 10.00 tot 13.00 uur. Deelname € 95,- p.p en € 150 voor 2 personen (tegelijk aanmelden). Meer informatie en aanmelden op de website van ImageLab.

!! Op 20 maart is er een speciale workshops voor Vrienden van de Hortus. Vrienden krijgen korting en voorrang bij aanmelding. Deelname voor Vrienden is dan € 85,- p.p. / €125,- voor 2 personen !!
IGPOTY tentoonstelling
In 2016 is de Hortus gastlocatie voor de befaamde IGPOTY tentoonstelling. De International Garden Photographer of the Year competitie en tentoonstelling wordt ieder jaar georganiseerd vanuit Kew Gardens in Londen, en is 's wereld grootste op het gebied van tuin- en landschapsfotografie. De tentoonstelling stond de afgelopen jaren al in verschillende tuinen in Engeland, de botanische tuinen van Sydney, New York en Zweden en dit jaar dus ook in de Hortus Amsterdam.
De tentoonstelling in april toont een selectie van meer dan 40 winnaars en genomineerden uit de 2016 Competitie. Gedurende de tentoonstellingsperiode organiseert de Hortus vele fotografieworkshops, voor spiegelreflex tot mobiele telefoon. Kijk voor meer informatie en inschrijvingen op www.dehortus.nl/igpoty.
IGPOTY in de Hortus is te zien van 16 april - 19 september 2016.