hortusbericht
Hortusbericht - maart 2016, nr 86
April in de Hortus
  • Opening IGPOTY tentoonstelling
  • Macrofotografie workshop 
  • Workshop smartphone fotografie
  • Tulpenmaand
  • Jaarvergadering Vriendenvereniging
  • Nieuwe Nederlandse vermout
  • Lezing bij Arcam
Het groenseizoen gaat beginnen!  Niet alleen in de tuin gonst het van het nieuwe leven, ook in de organisatie zijn we volop bezig met het gereedmaken van de vele activiteiten die we de komende maanden weer op het programma hebben staan. Halverwege deze maand april openen we onze internationale tuinfotografietentoonstelling. We zijn heel trots dat we deze mooie beelden straks in de tuin kunnen tonen. En daaromheen organiseren we verschillende workshops, lezingen en andere evenementen.
En of de lente al niet druk genoeg is, nemen we ook alvast een voorproefje op de zomer met het zomerdrankje van 2016: de allereerste Nederlandse vermout!
Opening fototentoonstelling
Vanaf 16 april is de de IGPOTY tentoonstelling te zien in de Hortus. De International Garden Photographer of the Year (IGPOTY) competitie en tentoonstelling wordt ieder jaar georganiseerd vanuit Kew Gardens in Londen en is 's wereld grootste op het gebied van tuin-, en plantfotografie. De tentoonstelling in Amsterdam toont een selectie van winnaars en genomineerden uit de 2016 Competitie. Deze zijn geselecteerd in verschillende categorieën; van indrukwekkende macro’s tot mistige bossen en adembenemende landschappen. De foto’s in de Hortus zijn te zien van 16 april - 19 september 2016.

Exclusieve Vriendenmiddag
Speciaal voor de Vrienden van de Hortus is er op 22 april een besloten ontvangst met een rondleiding over de achtergronden van de tentoonstelling met medewerkers van de Hortus. De rondleiding start om 14.30 uur, na afloop is er nog gelegenheid voor een drankje. Deelname is gratis, maar neem uw vriendenkaart op de dag zelf mee! Er zijn maar beperkt plaatsen. U kunt zich hiervoor opgeven via communicatie@dehortus.nl
17 APRIL - Macrofotografieworkshop
De plantencollectie van de Hortus leent zich uitstekend voor de mooiste foto's. Maar hoe maak je nu zo'n adembenemende macro? Het komend jaar organiseert ImageLab enkele workshops Macrofotografie  in de Hortus. De cursus is voor zowel beginners als gevorderden. Ieder krijgt van docent Paul Struijk persoonlijk uitleg en hulp bij het ontdekken van de mogelijkheden van de eigen camera tot het vinden van de juiste compositie en spelen met scherpte.
De workshop vindt plaats op 17 april, van 10.00 tot 13.00 uur. Deelname € 95,- p.p en
€ 150 voor 2 personen (tegelijk aanmelden). Meer informatie en aanmelden op de website van ImageLab.
24 april - Workshop Mobiele Fotografie
Deze workshop mobile photography is speciaal voor mensen die graag willen leren hoe ze betere foto’s kunnen maken met hun smartphone. Of je nu blogger bent, webshop-eigenaar of voor je eigen plezier fotografeert, in deze cursus leer je meer uit je mobiele camera te halen. De fotografen Andres en Joyce van On a hazy morning maken je wegwijs in de jungle van verschillende fotografie-apps en laten zien hoe je foto’s met de juiste bewerkingen nóg mooier maakt.  
On a hazy morning is een fotografenduo uit Amsterdam, met een focus op travel en lifestyle. Andres & Joyce omschrijven hun stijl het liefst als visual storytelling

De workshop vindt plaats op 24 april van 10.00 -12.30 uur. Deelname € 65,- p.p. (eigen smartphone mee). Inschrijven via communicatie@dehortus.nl ovv mobile workshop.
April tulpenmaand
In april is onze speciale collectie tulpen weer te zien in de tuin. Verdeeld over meer dan 40 kuipen toont de Hortus vele verschillende, zowel wilde als gecultiveerde, soorten. In de afgelopen vierhonderd jaar heeft de mens duizenden variëteiten weten te kweken van deze beroemde bloem. De hedendaagse tulp van de Amsterdamse bloemenmarkt lijkt ver weg van haar wilde voorvaderen in Kazachstan, zowel in letterlijk afstand als in vorm. De Hortus zet ze in deze kleine tentoonstelling naast elkaar.

Op 23 april  is er een speciale themarondleiding over de tulp. Aanvang 14.00 euro. Deelname € 3,50 (excl. entree).  

De hele maand april is het Tulpfestival in Amsterdam. Door heel de stad kan men tulpen bewonderen. Zie ook www.tulpfestival.com
Vrienden ALV en lezing Ton Denters
Op woensdag 20 april vindt de 33ste Algemene Ledenvergadering van de Vrienden van de Amsterdamse Hortus plaats. Alle Vrienden en jaarkaarthouders zijn hiervoor uitgenodigd. De vergadering start om 20.00 uur in het Kaslokaal van de Hortus. Na de pauze is er een exclusieve lezing van Ton Denters “150 jaar Amsterdamse flora en de laatste trends in 50 ‘sheets & tweets’”.
Ton Denters is urbaan ecoloog en auteur, voorheen werkzaam op Nationaal Herbarium Nederland, thans ecologisch ingenieur bij de gemeente Amsterdam. Daarnaast is hij initiatiefnemer van het eerste muurplantenreservaat in Nederland.
Willem's Wermoed
In maart werd de eerste Nederlandse vermout gelanceerd; een product van Selier Spirits dat - en dat zeggen we met trots- geïnspireerd is op de kruiden- en plantencollectie van de Hortus Botanicus Amsterdam. Voor het drankje werkte de bedenker aan een samenstelling van 24 botanische ingrediënten, met de nadruk op 'van eigen bodem', om zo de eerste Nederlandse vermout te creëren, met de oerHollandse naam Willem.
Via www.willemswermoed.com zijn exclusief hand-genummerde exemplaren uit de eerste batch van 1200 flessen Willem’s Wermoed te bestellen. De vermout is uiteraard ook verkrijgbaar in onze Oranjerie en in onze winkel.
Lezing Stadsnatuur in ARCAM
Hoe zorgen we ervoor dat tussen het stedelijk beton de stadsparken en plantsoenen een zo natuurlijk mogelijk uiterlijk krijgen? Brian Kabbes, publicist en kweker, vertelt alles over het selecteren en 'ontwerpen' van planten die voor een natuurgetrouw beeld zorgen. De Highline in New York en de stationsomgeving van Sloterdijk zijn goede voorbeelden van natuurlijk ogende (stads)tuinen en gebieden. Hoe gaat men daar te werk? Kabbes behoort naast Piet Oudolf en Henk Gerritsen tot de groep kwekers die een revolutie in het tuinieren teweeg heeft gebracht. Zij werken met de natuur en niet tegen de natuur in.

De lezing is onderdeel van het 1.LECTURES programma van ARCAM en vindt plaats op donderdag 31 maart, aanvang 20.00 uur, in de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 213. Kaarten à €5 zijn te koop aan de deur vanaf 19.30 uur en via de webshop van Architectuurcentrum Amsterdam.