hortusbericht
Hortusbericht - april 2016, nr 87
  • Meivakantie-fotospeurtocht   
  • Workshop botanisch tekenen  
  • Workshop fotografiebasics   
  • Cursus medicinale planten   
  • Witte Nacht Diner   
  • Lezing in OBA Buitenveldert
  • Vriendenreis 
Voor medewerkers in tuinen gaan we nu, zoals men zegt, 'het seizoen in'. Wij hebben de komende maand dan ook veel activiteiten om voor naar buiten te gaan; tekenworkshops, fotografiecursussen, speurtochten en zelfs een inleiding in de medicinale plantenwereld. Dit jaar organiseert de Vriendenvereniging van de Hortus voor het eerst een georganiseerde 4-daagse reis naar tuinen in en rondom Londen. Kortom, vele mogelijkheden om te genieten van bloeiende tuinen! 
Meivakantie- fotospeurtocht
In het kader van de IGPOTY fototentoonstelling is er een speciale fotospeurtocht voor kinderen (van 6 tot 12 jaar). Aan de hand van 15 (detail) foto's van 15 planten ga je op zoek naar de plant. De foto’s zijn zo ver ingezoomd, dat ze bijna onherkenbaar zijn. Daardoor moet je opzoek naar structuren in een bast, de vorm van bladeren of de kleur van een bloem. Kun jij de plant bij elke foto vinden? Door goed te kijken ontdek je van elke plant dingen die je anders misschien over het hoofd zou zien. De speurtocht is van 22 april – 15 mei gratis af te halen bij de portier.
Workshop Botanisch tekenen
In ons Kaslokaal geeft Anita Walsmit Sachs op 20 mei een uitgebreide introductie in botanisch tekenen. De cursus duurt de gehele dag en bevat theorie en praktijk.
Aan de hand van enkele exemplaren uit de Hortuscollectie gaat u uiteindelijk ook  zelf aan de slag in zwartwit. Tussendoor samen genieten van een heerlijke lunch op het terras. De workshop duurt van 10.00 -16.00 uur.
Deelname €  95,-  p.p. inclusief entree, materialen en lunch. Inschrijven via communicatie@dehortus.nl ovv workshop botanisch tekenen
Workshop fotografiebasics
Ook graag in de weer met je spiegelreflex camera? Maar gebruik je ook voornamelijk je automatische settings? Of je nu blogger bent, webshop-eigenaar, of voor je eigen plezier fotografeert, in deze cursus leer je meer uit je camera te halen, en hoe je settings zoals sluitertijd, diafragma en ISO kunt beheren. Theorie wordt met praktijk gecombineerd tijdens een heerlijke shoot-sessie in de tuin! Tijdens de wandeling door de Hortus beantwoorden Andres en Joyce van On a hazy morning graag praktische vragen en geven leuke tips. De workshop vindt plaats op 22 mei van 10.00 – 13.30 uur.
Deelname €  95,-  p.p. Inschrijven via communicatie@dehortus.nl ovv Fotografiebasics
Snippendaal & Co
Een uitgebreide cursus over medicinale planten.Ten tijde van de oprichting van de Hortus (1638) waren kruiden van levensbelang. Zij dienden als grondstof voor medicijnen; guldenroede tegen blaasproblemen, koriander als slijmoplosser en bitterzoet tegen jicht. Veel planten hebben eigenschappen of stoffen die ze tot geneeskrachtige planten maken. Neem samen met onze gids de allereerste collectie van de Hortus onder de loep.
De cursus wordt gegeven op 4, 11, 18 en 25 juni van 11.30 tot 13.00 uur.
Deelname € 75,-. Entree is gratis bij deelname aan de cursus.
Aanmelden via communicatie@dehortus.nl.
Witte Nacht Diner
Tijdens de kortste nacht van het jaar organiseert de Hortus wederom het Witte Nacht Diner. U kunt tijdens deze avond genieten van een heerlijk diner in de bijzondere setting van de Palmenkas. Het diner kost €37,50 per persoon, excl. drankjes. De avond duurt van 19.00 uur tot 22.00 uur. De Hortus is tijdens deze avond voor het overige publiek gesloten. Het diner heeft een beperkt aantal plaatsen. Als u zeker wilt zijn van uw deelname, reserveer dan snel! 
Reserveren kan door een mailtje te sturen naar communicatie@dehortus.nl
Vermeld daarbij het aantal personen voor uw reservering en uw telefoonnummer.
De Hortus op locatie
Iedere eerste donderdag van de maand organiseert de OBA Buitenveldert ochtendlezingen. Op 2 juni komt Freek van Kessel, medewerker educatie bij de Hortus, vertellen over de geschiedenis van een van de oudste botanische tuinen ter wereld.
De lezing begint om 11.00 uur in OBA Buitenveldert, W. van Weldammelaan 5 in Amsterdam. De entree voor de lezing is voor OBA-leden gratis, zonder OBA-pas betaalt u  €5,-. Zie ook www.oba.nl
Vrienden tuinenreis
De Vriendenvereniging bestaat 30 jaar, en daarom organiseren we enkele extra feestelijke activiteiten dit jaar. Voor het eerst in haar geschiedenis organiseert de verening een tuinenreis. Van 1 tot en met 4 september vertrekt een speciale bus naar Londen. onderweg zullen enkele bijzondere tuinen worden bezocht. De reis is samengesteld ism  Stichting Kuperus Tuinreizen. Behalve tuinen waaronder uiteraard de Kew Gardens, wordt ook een bezoek gebracht aan de tentoonstelling van botanische tekeningen van Maria Sybilla Merian in de Queens’s Gallery in Buckingham Palace.
De deelname is  €416,- pp. De prijs is inclusief vervoer per luxe touringcar, 3 overnachtingen met ontbijt, 1x diner en begeieidng. De entree tot de tuinen kost in toaal 40 pond. Meer informatie en aanmelding kan via de site van Kuperus