hortusbericht
Hortusbericht juli - aug 2016, nr 88
  • Victoria waterlelie
  • Bijenweekend
  • Zomerzondagen
  • Hortusfestival
  • Rondleidingen Snoeien
  • Zomerworkshop aquarel/gouache
  • Creatieve Macro Workshop
Wat heerlijk, de zomer komt eraan. De Victoria is geplant, de vlinders fladderen niet alleen in de kas, maar ook vrolijk in de buitentuin. En er staat zoveel in bloei dat we het zelf niet kunnen bijhouden. Ook deze zomer is er weer veel muziek in de tuin; het klassieke Hortusfestival gaat van start en uiteraard zjin we iedere zondag extra lang open tot 19.00 uur. Kortom, naar buiten en genieten!
Victoria waterlelie 
Op 12 mei j. is de Victoria waterlelie weer geplant in onze buitenvijver. Het gaat om een exemplaar van Victoria ‘Longwood hybrid’, dit is een kruising tussen Victoria amazonica en Victoria cruziana. Nu heeft de plant vooral (zon)licht nodig om als eerste haar bladeren te kunnen laten groeien. Met deze -uiteindelijk enorme - bladeren vangt de waterlelie nog meer zon op, dus energie. En deze energie heeft ze nodig om straks te kunnen bloeien. De waterlelie bloeit 's avonds als de zon onder gaat. Vaak is ze in de vroege ochtend ook nog open te zien. Waneer onze waterlelie precies gaat bloeien kunnen we nog niet voorspellen, maar deze zomer hopen we een avond open te kunnen gaan om onze bezoekers de prachtige bloem in haar volle glorie te laten zien. Houd onze social media hiervoor in de gaten!
Bijenweekend
Op  9 en 10  juli besteedt de Hortus een heel weekend aandacht aan de bij. Planten en insecten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; voor voedsel of voortplanting. Zonder de bestuivers komt er voor vele soorten planten geen volgende generatie. In Nederland zijn er meer dan 300 soorten bijen. De Hortus heeft zijn eigen bijenvolken; honingbijen die zorgen voor de bestuiving van de Hortuscollectie. Maar daarnaast zijn er nog vele andere bijensoorten te vinden in de tuin. 
Op beide dagen is er om 12.00 uur een gratis speciale familierondleiding over de bij. Op zaterdag is er om 14.00uur een extra rondleiding voor volwassenen. Deelname hiervoor is €3,50.
Zomerconcerten op zondag 
Het is inmiddels een zomerse traditie geworden; live muziek in de Hortus van Amsterdam. Iedere zondag in juli en augustus brengen verschillende bands weer heerlijke muziek op het terras van de Oranjerie. De tuin en het café blijven die dagen ook tot 19.00 uur open! 

Van 3 juli t/m 28 augustus treden o.a. voor jullie op Antimufa, het roman Ensemble, Guitar Latin Trio en het Crabfeathers Jazz Quartet. Kortom een gevarieerd porgramma. De artiesten presenteren ieder een eigen stijl die uiteenloopt van zomerse rock tot warme jazz. Kijk voor specifieke data en bands op onze website. Alle optredens vinden plaats tussen 16.00 en 19.00 uur. De reguliere entreeprijzen gelden. 
Hortus Festival 2016
Ook deze zomer speelt het Hortus Festival weer iedere donderdagavond in onze Palmenkas. In 2016 staat het festival in het teken van Amerikaanse (vergeten) componisten uit de periode die voor het HortusFestival zo belangrijk is. Het is onvoorstelbaar hoeveel muziek er als een vondst klinkt, waarvan nauwelijks opnamen bestaan. Een uitgelezen kans voor het Hortus Festival om deze vergeten muziek op authentieke instrumenten te laten horen. Tussen 20 juli t/m 28 augustus 2016 iedere donderdagavond in de Hortus Amsterdam. Voor Vriendenkorting op de kaartprijs, gebruik de code HFvk2016 (en neem uw Vriendenkaart mee!) Meer informatie en kaartverkoop via www.hortusfestival.nl.  Voor Vriendenkorting op de kaartprijs, gebruik de code HFvk2016 (en neem uw Vriendenkaart mee!) 

Snoeien doet bloeien
Tuinliefhebbers opgelet! In deze rondleiding van een ervaren hovenier maakt u kennis met snoeimethoden om uw struiken en bomen gezond te houden. U krijgt inzicht in het aanpakken van heesters en bomen die nodig een snoeibeurt nodig hebben. U leert bladknoppen van takknoppen en bloemknoppen onderscheiden. Hoe krijgt u uw de boom tot een evenwichtige vorm en hoe zorgt u voor optimale groei en bloei? Op al deze klemmende vragen krijgt u antwoord.De themarondleiding Snoeien doet bloeien wordt deze zomer 3 maal gegegeven: op 13, 20 en 27 augustus. Aanvang 14.00uur, deelname € 3,50 (excl.entree). U kunt zich voor een van deze data opgeven via communicatie@dehortus.nl
Zomerworkshop aquarel/gouache
Paul Academie organiseert deze zomer weer een vierdaagse workshop aquarel/gouache in de Hortus van Amsterdam, zowel voor beginners als gevorderden. Stapsgewijs maakt u kennis met het plezier van buiten schilderen onder persoonlijke begeleiding. Elke les kunt u zelf uw plekje uitzoeken in de tuin. Door middel van opdrachten en werkbesprekingen worden alle manieren van buiten schilderen met waterverf doorgenomen.
De Zomerworkshop bestaat uit vier woensdagen van 10.15 tot 14.45 uur, op de dagen 3, 10, 17 en 24 augustus 2016.  Prijs: €185,- exclusief entree en materialen. Meer informatie en aanmelden www. paulacademie.nl
Creatieve Macrofotografie
Een unieke macrofotografieworkshop van fotografe Andrea Gulickx. Kleuren, vormen, licht en lijnenspel zijn de belangrijkste ingrediënten voor een sfeervolle macrofoto, of je nu houdt van dromerige of abstracte beelden. Op welke manier gebruik je het licht in je foto en hoe creëer je daarmee je eigen sfeer? Deze workshop zal voornamelijk gericht zijn op het stimuleren van jouw creativiteit.
De workshop duurt de hele dag en vindt plaats op 2 of op 11 september van 10 – 17 uur in de Hortus. Deelname is 125,- euro. Dit is inclusief entree, koffie-ontvangst en lunch in de Oranjerie van de Hortus. Inschrijven via communicatie@dehortus.nl ovv workshop creatieve macrofotografie en de datum van uw voorkeur.