hortusbericht
Hortusbericht - juli 2016, nr 89
  • 30 jaar vrienden / Win–actie
  • Zomerzondagen
  • Zomerspeurtocht voor kinderen
  • Evolutiecursus
  • Macrofotografie workshop
  • Najaarsmarkt
Zomer in de Hortus betekent extra lange zondagen (open tot 19 uur) en veel muziek. Het Hortusfestival toert weer rond langs de mooiste horti van Nederland en is iedere donderdag in Amsterdam (zie voor meer info www.hortusfestival.nl). Op de zondagmiddagen wordt het terras van de Oranjerie opgeluisterd met live muziek uit alle windstreken. Maar uiteraard kunt u ook in dit hoogseizoen heerlijk tot rust komen in de stille, groene hoekjes van de tuin.
Winactie
De Hortus Vriendenvereniging bestaat 30 jaar en daarom hebben we dit jaar een speciale win-actie. Wie heeft er volgens u een jaar lidmaatschap tot de Hortus verdiend?

Vier seizoenen lang de Hortus bezoeken, dat is een cadeautje. Een bijzonder cadeautje dat je graag geeft aan iemand die dat echt verdiend heeft. Kent u zo iemand? Stuur dan de Hortus een mail met daarin het verhaal waarom u een lidmaatschap weg zou willen geven aan deze persoon. Wij geven 4 Vriendenkaarten weg. De winnaars komen  -samen met de gulle gevers- in een Vriendenportret in het Hortusmagazine 2017. Verhalen kunnen opgestuurd worden naar communicatie@dehortus.nl ovv ‘Winactie Vriendenkaart’. Uiterlijke inzenddatum: 31 augustus 2016.
Zomerzondagen 
Het is inmiddels een zomerse traditie geworden; live muziek in de Hortus van Amsterdam. Iedere zondag in juli en augustus brengen verschillende bands weer heerlijke muziek op het terras van de Oranjerie. De tuin en het café blijven die dagen ook tot 19.00 uur open! De artiesten presenteren ieder een eigen stijl die uiteenloopt van zoele salsa tot vrolijke jazz. Alle optredens vinden plaats tussen 16.00 en 19.00 uur.
31 juli 2016 - Guitar Latino Trio
7 augustus 2016 - Pieter Bas Schutte
14 augustus 2016 - Adán Mizrahi 
21 en 28 augustus 2016 - Crabfeathers
Zomerspeurtocht voor kinderen
In het kader van de IGPOTY fototentoonstelling is er een speciale fotospeurtocht voor kinderen. Aan de hand van 15 (detail) foto's van planten ga je op zoek door de tuin en kassen. De foto’s zijn zo ver ingezoomd, dat de planten bijna onherkenbaar zijn. Kun jij de plant bij elke foto vinden? Door goed te kijken ontdekt je van elke plant dingen die je anders misschien over het hoofd zou zien.

De speurtocht is gratis af te halen bij de portier van 1 juli - 4 september.
Dus kom naar de Hortus en kijk je ogen uit!
Evolutiecursus Van Alg tot Orchidee
Een vierdaagse cursus over de gehele evolutie van het plantenrijk. Aan de hand van de levende plantencollectie van de Hortus gaat u door miljoenen jaren geschiedenis. Zonder microscoop, en zonder lang stil te staan bij de evolutie op het niveau van de plantencel, krijgt u toch een idee van wat evolutie is, van een groene alg tot een bloeiende orchidee.

De cursusdagen vinden plaats op vier vrijdagen op 2, 9, 16 en 23 september 2016. Iedere wandeling duurt ongeveer 2,5 uur (plus een half uur pauze) van 13:00 tot 16:00 uur. Deelname € 75,- incl. reader. Voor aanmeldingen of verzoek om meer informatie kunt u zich wenden tot de Hortus via communicatie@dehortus.nl.
Workshop Creatieve Macrofotografie
Een workshop van fotografe Andrea Gulickx. Kleuren, vormen, licht en lijnenspel zijn de belangrijkste ingrediënten voor een sfeervolle macrofoto, of je nu houdt van dromerige of abstracte beelden. Op welke manier gebruik je het licht in je foto en hoe creëer je daarmee je eigen sfeer? Kortom, deze workshop zal voornamelijk gericht zijn op het stimuleren van jouw creativiteit.  
De workshop duurt de hele dag en vindt plaats op 2 of  op 11 september van 10 – 17 uur in de Hortus. Tarief voor deelname is 125,- euro incl. BTW p.p. Dit is inclusief entree, koffie-ontvangst, workshop en lunch. Inschrijven via communicatie@dehortus.nl ovv workshop creatieve macrofotografie en de datum van uw voorkeur.
Najaarsmarkt in de Hortus
De Hortus Amsterdam organiseert op 25 en 25 september wederom haar traditionele Najaarsmarkt in de tuin. Tussen de eeuwenoude collectie staan vele kraampjes met heerlijke producten van de oogst, zoals fruit en jam. Er zijn maar liefst 20 verschillende kramen, waar o.a. bijzondere bollen, zaden en planten te koop zijn en er zijn diverse plantenverenigingen aanwezig waar u terecht kunt voor antwoorden op vele vragen.

In de tuin worden rondleidingen gegeven en kinderen kunnen meedoen aan demonstraties vleesetende planten voeren. Kortom, een gezellig weekend voor jong en oud.