hortusbericht
Hortusbericht - september 2016, nr 91
  • Najaarsmarkt
  • Zaden rondleiding
  • Workshop Mobiel fotografie
  • Vriendendag achter de schermen
  • Herfstmenu
  • Verslag Vriendenreis
Het herfstseizoen is op 21 september weer begonnen. Maar de hoge temperaturen doen nog erg denken aan de zomer. Toch starten wij al met onze echte najaarsactiviteiten, zoals de markt en een themarondleiding over zaden. Ook onze Oranjerie heeft al een prachtig herfstmenu op de kaart staan!
Najaarsmarkt
Dit weekend, 24 en 25 september, is er wederom de traditionele Najaarsmarkt in de tuin. Tussen de eeuwenoude collectie staan vele kraampjes met heerlijke producten van de oogst, zoals fruit en jam. Er zijn maar liefst 20 verschillende kramen, waar o.a. bijzondere bollen, zaden en planten te koop zijn en er zijn diverse plantenverenigingen aanwezig waar u terecht kunt voor antwoorden op vele vragen. In de tuin worden rondleidingen gegeven en op zaterdag zijn er demonstraties vleesetende planten. Kortom, een gezellig weekend voor jong en oud. De Hortus is op zaterdag en zondag open van 10 -17 uur. De reguliere entreeprijzen gelden.
Zaden Themarondleiding 
Meer dan 4.000 soorten planten uit de hele wereld groeien in de Hortus. (bijna) Ieder jaar verspreiden zij ook zaden. Deze worden dagelijks verzameld door onze tuinmedewerkers en vrijwilligers. Uiteindelijk verzamelen zij een unieke collectie. Laat u verrassen door het kleinste en het grootste zaad ter wereld, maar vooral ook door de diverse vormen en verspreidingswijzen. Als onderdeel van de rondleiding is er een exclusief bezoek aan de zadenbank van de Hortus.

De themarondleiding Zaden vindt plaats op 8 oktober. Aanvang 14.00 uur.
Deelname 3,50 excl. entree. Aanmelden via communicatie@dehortus.nl Let op: Vol=vol
Workshop Mobiel Fotografie
Deze workshop is speciaal voor mensen die graag willen leren hoe ze betere foto’s kunnen maken met hun smartphone. Of je nu blogger bent, webshop-eigenaar of voor je eigen plezier fotografeert, in deze cursus leer je meer uit je mobiele camera te halen. De fotografen Andres en Joyce van On a hazy morning maken je wegwijs in de jungle van verschillende fotografie-apps en laten zien hoe je foto’s met de juiste bewerkingen nóg mooier maakt.

On a hazy morning is een fotografenduo uit Amsterdam, met een focus op travel en lifestyle. Andres & Joyce omschrijven hun stijl het liefst als visual storytelling.
De workshop vindt plaats op 9 oktober van 10.00 -12.30 uur. Deelname € 65,- p.p. (eigen smartphone mee). Inschrijven via communicatie@dehortus.nl ovv mobile workshop.
Voor al onze vrienden
Op 21 oktober is er een speciale Vriendenmiddag met een exclusief kijkje achter de schermen van het kweekhuis. In het kweekhuis op de overtuin worden niet alleen planten opgekweekt of zieke planten verzorgd, er wordt ook geëxperimenteerd met voeding en andere groeiomstandigheden.
Voor de Vriendendag zijn er maar beperkt plaatsen. U kunt zich hiervoor opgeven via communicatie@dehortus.nl. Deelname is alleen voor Vrienden van de Hortus en hun introducees. Dus neem uw kaarten mee!

Aanvang rondleiding 14.30 uur. Verzamelen bij de ingang van het kweekhuis aan het Hortusplantsoen 2 (dus niet bij de hoofdingang). Na de rondleiding is er nog gelegenheid om even na te praten of zelf rond te lopen met een drankje.
Herfstmenu
Het is inmiddels herfst en dat betekent dat ook onze Oranjerie weer een nieuwe menukaart heeft. Geïnspireerd op het seizoen hebben onze koks enkele heerlijke broodjes en salades gecreëerd, zoals een salade met wilde spinazie en wilde bospaddestoelen, of de biefstuk met truffelmayonaise. Het succesnummer van de zomerkaart, broodje Echt Gezond, blijft op veler verzoek nog een seizoen meedoen! Uiteraard is er ook nog het luncharrangement; een driegangenlunch, inclusief een glas biologisch sap en een glas wijn voor € 25,- . De Oranjerie is open van 10.00 tot 17.00 uur, en de lunch wordt geserveerd van 12.00 tot 15.00 uur.
Vrienden tuinenreis
Dit jaar organiseerde de vriendenvereniging van de Hortus voor het eerst een Vriendenreis. Een meerdaags bezoek aan verschillende Engelse tuinen. Deelneemster en initiatiefneemster Welmoet Kok was zeer trots en tevreden over het succes van de reis: "Tea and cakes in Godinton. Zo begon de eerste tuinreis voor de Vrienden van de Hortus op donderdag 1 september. De 52 deelnemers waren meteen verkocht. Wat een prachttuin in het heerlijke landschap van Kent. Gids Cynthia liet ons op dag twee Kensington Gardens en Hyde Park met andere ogen zien en ’s middags bewonderden we Maria Sybilla Merian’s Butterflies, haar tekeningen in de Queen’s Gallery van Buckingham Palace, de eigenlijke aanleiding voor de reis. Dag drie konden we geheel besteden aan Kew Gardens, Maar, Kew kan je niet in één dag doen, er is zoveel te zien, je weet dus zeker dat je een keer terug wilt.  En tenslotte op zondagochtend Wisley, de zetel van de Royal Horticultural Society, in all its september splendour, de prachtigste borders. Een heerlijke tuinreis, veel gezelligheid, enthousiaste deelnemers en prima georganiseerd. Volgend jaar weer! "