hortusbericht
Hortusbericht - november 2016, nr 93
  • Amsterdam Light Festival
  • Hortus pop-up restaurant
  • Themarondleiding Kerstplanten
  • Themarondleiding Speculaas en pepernoten
  • Cadeautips uit de Hortus store
Dankzij het Amsterdam Light Festival zijn de dondere dagen rond kerst nu dagen van licht en gezelschap geworden. Wij hopen jullie ook dit jaar weer te mogen begroeten onder het genot van een gluhwein of warme chocolademelk bij onze vuurschaal op het terras. En voor diegenen die liever genieten van de winterse stilte zijn we natuurlijk overdag -iedere dag behalve 25 dec en 1 jan- gewoon open.
Amsterdam Light Festival
Aankomende winter licht Amsterdam weer op tijdens de vijfde editie van het Amsterdam Light Festival. Dit winterse lichtkunst festival is een van de snelst groeiende evenementen van Amsterdam. Ook dit jaar loopt de Illuminade wandelroute door de Hortus.  De route leidt langs meer dan 20 lichtkunstwerken in de Plantage- Weesperbuurt.

Van 15 december tot 8 januari is de Hortus iedere avond GRATIS geopend van 17.00 tot 22.00 uur. In de tuin staan 3 lichtkunstwerken en onze Oranjerie is open voor een kopje Gluhwein of warme chocolademelk aan het houtvuur. De kassen zijn 's avonds gesloten. Meer informatie over de Illuminade en de kunstwerken vindt u op www.amsterdamlightfestival.com
Hortus pop-up restaurant
Bijzonder uit eten tijdens de feestmaanden? Ga naar het Hortus pop-up restaurant! Speciaal tijdens de Amsterdam Light Festival weken organiseert de Hortus een eigen, uniek pop-up restaurant in de bovenzaal van de Oranjerie.

Van 15 december t/m 8 januari serveren wij een driegangenmenu in de sfeervolle omgeving van het festival. De Hortus is het ideale start- en/of eindpunt van de Illuminade wandelroute. De wandeling is dus prima te combineren met een diner in de Hortus.
Het restaurant is open op woensdag t/m zondag van 18.00 uur tot 22.00 uur. Het driegangenmenu kost  € 32,50 p.p. Reserveer nu via  020-420 2425 of  020 7025 405.
Themarondleiding Planten in de kersttijd
In de deze rondleiding komen tal van planten aan bod die we kennen uit verhalen van de Bijbel, maar ook uit de Talmoed en de Koran. Welke boom produceert ‘manna’ en waar komen ‘wierook’ en ‘mirre’ vandaan? Staat de boom van het paradijs in de hortus of toch niet? Waarom zijn zowel de granaatappelboom als de dadelpalm bijbelse symbolen van vruchtbaarheid en overvloed geworden? En waaraan heeft het ‘onselievevrouwebedstro’ haar naam te danken?
De rondleiding start op 17 dec november om 14.00 uur. Deelname € 3,50 (excl. entree). Vooraf reserveren is niet mogelijk.
Themarondleiding Speculaas en pepernoten
Sinterklaas strooigoed bestaat al sinds de 16e eeuw. Zo zijn er pepernoten te zien op werken van Jan Steen. Dankzij de schepen van de VOC werden ouderwetse ontbijtkoeken steeds meer op smaak gebracht met specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, gember, peper, kruidnagel, koriander en kardemom. Allemaal stuk voor stuk prachtige planten in onze eeuwenoude collectie. Wandel mee met onze rondleider en ontdek de historie van Hollands strooigoed. De rondleiding start op 26 november om 14.00 uur. Deelname € 3,50 (excl. entree). Vooraf reserveren is niet mogelijk. 
Cadeautips uit de Hortus store
Op zoek naar een ANDER cadeau voor deze feestmaanden? In onze Hortus store verkopen wij steeds meer producten die wij zelf ontwikkeld hebben; van notitieboeken tot bodycreme en snijplanken. Allemaal uniek en van de Hortus!
Zowel de producten als de vormgeving ervan worden zorgvuldig door ons bedacht en overlegd met de partners. En uiteraard zorgen we ervoor dat we voor elke smaak en portemonnee wat kunnen bieden.
Zo kun je altijd iets origineels geven tijdens de feestdagen. Bovendien steun je met de aankoop van deze producten ons team in het beheer en behoud van de Hortus plantencollectie en kassen!