hortusbericht
Hortusbericht - december 2016, nr 94
  • Amsterdam Light Festival
  • Kerstvakantie - Winterspeurtocht 
  • Sieraden voor de Hortus
  • Themarondleiding Bomen en boomknoppen
  • IGPOTY 2017
  • Hortus magazine
In deze laatste weken van het jaar kunnen we al terugkijken op een fijn jaar voor de Hortus. De bezoekcijfers zullen -net als vorig jaar - de 150.000 weer overstijgen. En dat is fijn, want alleen dankzij onze bezoekers, vrienden, buren, scholieren en toeristen kunnen wij bestaan. De Hortus is dan ook constant in beweging en op zoek naar manieren om al deze bezoekers te kunnen bedienen. In 2016 stond het programma vol met nieuwe activiteiten.  Maar te veel extra activiteiten en te veel bezoekers tegelijk, creeert ook een spanning met de rust en schoonheid die wij als tuin van oorsprong willen bieden. In het najaar van 2016 is er een nieuw beleidsplan gepresenteerd. Dit  plan staan online op onze website. Hierin stellen we kwaliteit voorop. Kwaliteit voor iedere bezoeker. Zodat jullie ook in 2017 ons weer met veel plezier kunnen bezoeken.
Voor nu willen we iedereen bedanken voor de steun, het bezoek en de aandacht in het afgelopen jaar en wensen we jullie hele fijne feestdagen!
Amsterdam Light Festival
Nog tot 8 januari kunt u de Illuminade wandelroute lopen van het Amsterdam Light Festival. De route leidt langs meer dan 20 lichtkunstwerken in de Plantage- Weesperbuurt en door de Hortus.
De Hortus is iedere avond GRATIS geopend van 17.00 tot 22.00 uur. In de tuin staan drie lichtkunstwerken en onze Oranjerie is open voor een beker Gluhwein of warme chocolademelk aan het kampvuur. Op 6 en 7 januari is er zelfs een speciale vermout pop-up bar van Willem’s Wermoed!

Meer informatie over de Illuminade en de kunstwerken vindt u op de site van het festival.
Winterspeurtocht
(voor alle kinderen)

Het is winter en dat is duidelijk te merken in de Hortus. Weet jij eigenlijk hoe de seizoenen ontstaan? Waarom is het kouder en zijn de dagen korter bij ons in de winter? Speel zelf de seizoenen na met de wereldbol in ons Kaslokaal. Ga in de tuin op zoek naar wat de winter doet met de planten. En hoe gaat het er in de kassen aan toe in deze periode? Is het ook winter in de tropen?
Maak een heerlijke wandeling door de tuin en kassen en vergeet vooral niet je bezoek af te sluiten met een kopje warme chocolademelk in ons cafe. 
De speurtocht is van 24 december t/m 8 januari gratis af te halen bij de portier.
Entree voor kinderen t/m 14 jaar is per 1 januari 2017  5,-. Voor volwassenen € 9,-
Sieraden voor de Hortus
Ellen Philippen en Lotte Porrio zijn de goudsmeden achter Oogst Sieraden. Sinds 2008 creëren zij handgemaakte sieraden in collecties en unieke stukken op maat. Het winkeltje - en atelier - in het hart van de Amsterdamse Jordaan is een lust voor het oog!
Inspiratie vinden zij in alles wat groeit en bloeit. Daarom was het ook heel logisch dat zij zich lieten inspireren door de Hortus. Zo ontstond een bijzondere Hortus collectie.

De prachtige sieraden gemaakt door 
Oogst goudsmeden: sieraden & trouwringen zijn unieke exemplaren zijn te koop in de Hortus store. Bovendien wordt een groot deel van de opbrengst door Oogst goudsmeden geschonken aan onze Stichting!

In het Hortusmagazine staat een uitgebreid artikel over deze collectie en de beide dames. Het magazine ontvangt men jaarlijks thuis bij een lidmaatschap van de Hortus.  
Boomknoppen en bloeiende bomen
Dapper zijn ze wel,  die bomen. Het is nog koud buiten, maar aan de takken ontstaan al de eerste boomknoppen. Hieruit zullen dit voorjaar vele bladeren komen. In januari zult u zien dat sommige bomen al durven te bloeien. De kleine bloempjes hangen in slierten aan de hazelaar of aan de els, we noemen ze katjes. Wandel mee met de rondleiding en ontdek de belofte van het voorjaar in de bomen.

De themarondleiding start om 14.00 uur. Aanmelden kan via communiatie@dehortus.nl, of meldt u zich tijdig op 21 januari bij de portier!  Deelname is € 4,- (excl. entree).
Vooruitblik 2017 : IGPOTY
Vanaf 24 maart 2017 is de nieuweste editie van de fotografietentonstelling IGPOTY te zien in de Hortus. De International Garden Photographer of the Year (IGPOTY) competitie en tentoonstelling wordt ieder jaar georganiseerd 
vanuit Kew Gardens in Londen en is 's wereld grootste op het gebied van tuin-, en plantfotografie.
De tentoonstelling in Amsterdam toont een selectie van winnaars en genomineerden uit de 2017 competitie. Deze zijn geselecteerd in verschillende categorieën; van indrukwekkende macro’s tot mistige bossen en adembenemende landschappen. De foto’s in de Hortus zijn te zien van 24 maart tot 18 juni 2017.
Hortus magazine
In 2017 is er nog veel meer te doen in de Hortus; fotografieworkshops, evolutiecursussen en nachtcolleges. Dit alles is alvast te lezen in het nieuwste Hortusmagazine wat deze week in de bus valt bij de vrienden van de Hortus. In het magazine staan staan verschillende achtergrondartikelen bij de activiteiten in de Hortus. Zo is er dit jaar veel aandacht voor de Zuid Afrikaanse flora, de rooisbos teelt en Kaapse heide. In het najaar van 2017 presenteert de Hortus namelijk een tentoonstelling over haar Zuid Afrikaanse collectie. Extra bijzonder is dat u dit jaar mee kunt naar de oorsprong van deze collectie: Zuid-Afrika. Samen met Historizon reizen organiseert de Hortus in augustus een botanisch-historische reis naar dit bijzondere land. Meer informatie vindt u op de site van Historizon. Het Hortusmagazine is ook te koop in on ze Hortus store.****Hele fijne feestdagen en een goed 2017 - de Hortus*****