hortusbericht
Hortusbericht - januari 2017, nr 95
  • Themarondleiding mossen
  • Activiteiten in 2017
  • Jaar van de botanische tuinen
  • Vriendenreis 2017
  • Aanbieding voor Hortusvrienden
  • Plantage Amsterdam
Het jaar is begonnen. Het is tijd om weer naar buiten te gaan. Ons programma staat alweer vol met activiteiten; workshops, cursussen en tentoonstellingen. En ach, een heerlijk frisse winterwandeling met een kruidige soep in ons restaurant de Oranjerie, kan uiteraard altijd! 
Themarondleiding Mossen
Mossen zijn de oudste landplanten die we kennen. Overal waar we buiten een kaal en vochtig oppervlak vinden, daar groeit al snel een moslaag. Tussen mossen kiemen andere planten en daarom zijn mossen van groot belang voor onze natuur. Wist dat u dat mossen zich bijna volledig kunnen laten uitdrogen tot net-niet-dood? Bovendien overleven er ook nog heel veel kleine insecten de winter onder de isolerende moslaag.  

De themarondleiding start op 11 februari om 14.00 uur. Aanmelden kan via communicatie@dehortus.nl of meldt u zich tijdig op 11 februari bij de portier! Deelname is €4,- (excl. entree).
Activiteiten in 2017
Het jaar is begonnen en ons programma staat alweer boordevol boeiende, creatieve en leerzame activiteiten. Op onze website vindt u altijd een up-to-date overzicht van de planning. Zo kunt u zich dit voorjaar weer inschrijven voor de evolutiecursus of de cursus ‘medicinale planten’; beide prachtige, meerdaagse cursussen waarbij u aan de hand van de Hortuscollectie een goed inzicht krijgt in het onderwerp. Voor de fotografieliefhebbers zijn er weer verschillende workshops zoals macrofotografie en het populaire ‘fotograferen met mobiel’. Uiteraard starten ook weer iedere zondag om 14.00 uur de gratis instaprondleidingen door de tuin.
Kroonjuwelen in de botanische tuinen van Nedelrand
Het jaar 2017 is het jaar van de botanische tuinen in Nederland. Samen organiseren de 25 aangesloten tuinen het hele jaar door diverse activiteiten. Met de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen’ presenteren zij de meest bijzonder planten uit hun collecties. Soms zijn het spectaculaire planten, soms bomen die er al heel lang staan, maar altijd zijn het planten met een bijzonder verhaal.
Vanaf 22 april is deze tentoonstelling te zien in de Hortus Amsterdam en in de andere tuinen van de NVBT.
Vriendenreis 2017
Na het succes van de Vriendenreis vorig jaar (naar Londen) organiseert de vereniging wederom een exclusieve reis naar een selectie tuinen in Europa. Dit keer vertrekt op 8 juni de bus naar Berlijn. Onderweg bezoeken we de botanische tuin van de Universiteit Osnabrück en uiteraard de indrukwekkende Botanische Garten Dalhem. Het toeval wil dat tegelijkertijd in Berlijn de IGA (de internationale tuinbouwtentoonstelling) plaatsvindt. Dus ook daar zullen wij een dag aan besteden.
De reis is samengesteld ism Stichting Kuperus Tuinreizen. De deelname is €299,- pp. De prijs is inclusief vervoer per luxe touringcar, 3 overnachtingen met ontbijt, 1x diner en begeleiding. Meer informatie en een aanmeldingsformulier is te vinden op de site van Kuperus
Aanbieding voor Hortusvrienden: het Balletorkest in de Hermitage Amsterdam
Op zaterdag 11 maart presenteert Het Balletorkest een bijzondere ‘tripple double’ in de Hermitage Amsterdam. De strijkers, houtblazers en koperblazers van het orkest spelen werken van onder meer Benjamin Britten en Ludwig van Beethoven, evenals enkele improvisaties. Deze drie concerten duren ieder 45 minuten en worden uitgevoerd in de kerkzaal en het auditorium van de Hermitage Amsterdam.

Als Vriend van de Hortus kunt u kaarten kopen voor deze drieluik tegen een gereduceerd tarief van € 15,- (normale prijs € 17,50). Kaarten kunt u online bestellen via de Nationale Theaterkassa, middels gebruik van de promotiecode ‘Vriend’.

Deze concertmiddag is onderdeel van een samenwerking tussen Hortus Botanicus Amsterdam, Hermitage Amsterdam en Het Balletorkest. In het voorjaar zal er o.a. nog een prachtig concert worden georganiseerd, dit keer in de Hortus. Houd hiervoor deze nieuwsbrief in de gaten.
Plantage Amsterdam
De Hortus is onderdeel van de Plantage Amsterdam.  In deze samenwerking bundelen de culturele instellingen hun krachten om de Plantagebuurt de bekendheid te geven die het verdient. De vele musea, roemrijke theaters en een keur aan cafés en restaurants maken de Plantage een van de mooiste buurten van Amsterdam. Zo is er een eigen facebook pagina en instagram account waarop dagelijks aandacht wordt geschonken aan activiteiten in de buurt. Volg deze pagina’s!  Zo heeft u alle tentoonstellingen en de leukste eettentjes uit de buurt in 1 oogopslag!