hortusbericht
Hortusbericht - februari 2017, nr 96
  • Voorjaarskleurtocht voor kinderen
  • Themarondleiding voorjaarsbloeiers
  • IGPOTY 2017
  • Wokshop smartphone fotografie 
  • Vriendenaanbieding Concert
  • Zuid Afrika reis 
De laag sneeuw trok weg en er verscheen vrijwel direct een prachtig tapijt aan kleurrijke voorjaarsbloeiers; paarse, witte en gele bloemen vulden de bodem van de Hortus. En voor wie verder kijkt, verschijnen er aan alle takken veelbelovende bladknoppen en zelfs de eerste bloesem! Jas aan, naar buiten!
Voorjaarskleurtocht: Maak je eigen lentegids
Hoera het is nog vakantie! Daarom kun je lekker nog een hele dag naar de Hortus. Bovendien schijnt de zon langer, fluiten de vogeltjes en fleuren talrijke bloemen de tuin weer op. Daarom hebben wij een speciale voorjaarskleurtocht klaarliggen voor alle kinderen.

Van zaterdag 18 februari tot en met zondag 5 maart kunnen alle kinderen bij de portier een gratis kleurboekje en een setje kleurpotloden ophalen. Kan jij een witte bloem vinden? Of die mooie paarse? Teken de bloemen zo mooi als je kan na en kleur ze in. In het boekje vind je nog meer verassende opdrachten. Ga je ook gezellig mee op kleurtocht?
Themarondleiding Voorjaarsbloeiers
Ieder jaar kondigen krokussen en sneeuwklokjes weer de lente aan in de Hortus. Het zijn de bekende stinzenplanten die de tuin kleuren. De planten komen oorspronkelijk uit Zuid-Europa en het Midden-Oosten. Al in de 18e eeuw werden ze naar Nederland gebracht en geplaatst in pastorietuinen en buitenplaatsen. De naam ‘stinzenplant’ komt van het Friese woord ‘stins’ dat ‘versterkt stenen huis’ betekent. Maar ook vele andere voorjaarsbloeiers openen hun bloemen, zoals sommige heideplantjes en de Magnoliabomen.

De themarondleiding vindt plaats op 18 maart en start om 14.00 uur. Aanmelden kan via communicatie@dehortus.nl, of meldt u zich tijdig op 18 maart bij de portier!
Deelname is €4,- (excl. entree).
IGPOTY Tentoonstelling
Vanaf 24 maart 2017 is de de IGPOTY tentoonstelling te zien in de Hortus. De International Garden Photographer of the Year (IGPOTY) competitie en tentoonstelling wordt ieder jaar georganiseerd vanuit Kew Gardens in Londen en is 's wereld grootste op het gebied van tuin-, en plantfotografie.
De tentoonstelling in Amsterdam toont een selectie van winnaars en genomineerden uit de 2017 competitie. Deze zijn geselecteerd in verschillende categorieën; van indrukwekkende macro’s tot mistige bossen en adembenemende landschappen. De foto’s in de Hortus zijn te zien van 24 maart tot 18 juni 2017.
Workshop smartphone fotografie
Deze workshop is speciaal voor mensen die graag willen leren hoe ze betere foto’s kunnen maken met hun smartphone. Als professionele fotografen en enthousiaste Instagrammers leren Andres en Joyce van On a hazy morning je graag hoe je je smartphone-foto’s naar een hoger niveau kunt tillen. Naast ‘tips & tricks’, maken ze je ook wegwijs in de jungle van verschillende fotografie-apps en filters. Uiteraard kun je alle kennis meteen uitproberen inde Hortus, want na het theoretische deel is er een ‘photo walk’ door de tuin en kassen.

De workshop vindt plaats op 2 april van 11.00 tot 14.30 uur. Deelname is €65,- p.p. Aanmelden via communicatie@dehortus.nl
Aanbieding voor Hortusvrienden: het Balletorkest in de Hermitage Amsterdam
Op zaterdag 11 maart presenteert Het Balletorkest een bijzondere ‘tripple double’ in de Hermitage Amsterdam. De strijkers, houtblazers en koperblazers van het orkest spelen werken van onder meer Benjamin Britten en Ludwig van Beethoven, evenals enkele improvisaties. Deze drie concerten duren ieder 45 minuten en worden uitgevoerd in de kerkzaal en het auditorium van de Hermitage Amsterdam.

Als Vriend van de Hortus kunt u kaarten kopen voor deze drieluik tegen een gereduceerd tarief van € 15,- (normale prijs € 17,50). Kaarten kunt u online bestellen via de Nationale Theaterkassa, middels gebruik van de promotiecode ‘Vriend’.

Deze concertmiddag is onderdeel van een samenwerking tussen Hortus Botanicus Amsterdam, Hermitage Amsterdam en Het Balletorkest. In het voorjaar zal er o.a. nog een prachtig concert worden georganiseerd, dit keer in de Hortus. Houd hiervoor deze nieuwsbrief in de gaten.
Naar Zuid-Afrika met de Hortus
In het najaar van 2017 organiseert de Stichting Hortus Botanicus Amsterdam samen met reisorganisatie Historizon een unieke reis naar Zuid Afrika. Tijdens deze botanisch-historische reis komen alle aspecten aan bod die ten grondslag liggen aan de historische Zuid-Afrikaanse wortels van de Hortus in Amsterdam. U bezoekt o.a. Stellenbosch, het Taalmusueum in Paarl, het Cedergebergte, de rooibosplantage van Heiveld en uiteraard Kirstenbosch Botanic Garden, de Tafelberg en Kaapstad.
Meer informatie en het gedetailleerde programma vindt u op de website van Historizon www.historizon.nl/hortus De reis vindt plaats van 18 t/m 27 september 2017. Deelname aan de reis is inclusief vliegreis, vervoer ter plaatse, logies, ontbijt, lunch en diner voor alle dagen.