hortusbericht
Hortusbericht - maart 2017, nr 97
  • IGPOTY 2017 tentoonstelling
  • April tulpenmaand
  • Paaseieren speurtocht
  • Kroonjuwelen in de botanische tuinen
  • Alle botanische tuinen in 1 boek
  • Snippendaal & Co
Het is druk in de tuin. Druk met voorjaarsbloeiers op de grond, bomen die uitschieten met bladknoppen, bloemknoppen en bloesems en de eerste hommels en bijen zijn al druk in de weer. Vanaf vandaag is de IGPOTY tentoonstelling te zien in tuin, het terras is naar buiten en de Victoriazaden zaden zijn uitgezet in de opkweek. Kortom, we zijn klaar voor het zonnige seizoen!
IGPOTY 2017
Vandaag 24 maart 2017 wordt IGPOTY tentoonstelling geopend!
De International Garden Photographer of the Year (IGPOTY) competitie en tentoonstelling wordt ieder jaar georganiseerd vanuit Kew Gardens in Londen en is 's wereld grootste op het gebied van tuin-, en plantfotografie.
De tentoonstelling in Amsterdam toont een selectie van winnaars en genomineerden uit de 2017 competitie. Deze zijn geselecteerd in verschillende categorieën; van indrukwekkende macro’s tot mistige bossen en adembenemende landschappen. De foto’s in de Hortus zijn te zien tot 18 juni 2017.
April Tulpenmaand
In april is onze speciale collectie tulpen weer te zien in de tuin. Verdeeld over meer dan 40 kuipen toont de Hortus vele verschillende, zowel wilde als gecultiveerde, soorten. In de afgelopen vierhonderd jaar heeft de mens duizenden variëteiten weten te kweken van deze beroemde bloem. De hedendaagse tulp van de Amsterdamse bloemenmarkt lijkt ver weg van haar wilde voorvaderen in Kazachstan, zowel in letterlijk afstand als in vorm. Maar de Hortus zet ze in deze kleine tentoonstelling weer naast elkaar. N.B. vanwege het mooie weer, zijn er al enkele bloeiende tulpensoorten uitgezet in de tuin!
Paaseieren speurtocht
De paashaas is terug in de Hortus ! Na enkele jaren van afwezigheid is de paashaas weer te zien in de botanische tuin.  Nu heeft de paashaas tien van zijn mooiste paaseieren verloren in de tuin en kassen. Ontzettend onhandig, maar kinderen kunnen de paashaas helpen deze eieren allemaal terug te vinden.  Op Paaszondagochtend kunnen kinderen tot 6 jaar een speurboekje vragen bij de portier. Speur samen tussen alle bloemen, planten en bomen op zoek naar de eieren.
Als je ze alle tien kan terugvinden, krijg je van de paashaas misschien wel een mooie prijs! De paasactiviteit vindt plaats tussen 10:00 tot 14:00 uur en kost €2,50 per kind (entree is deze dag gratis voor kinderen tot 6 jaar). Kinderen dienen altijd onder begeleiding te zijn van een volwassene.
Kroonjuwelen in de botanische tuinen van Nederland
Het jaar 2017 is het jaar van de botanische tuinen in Nederland. Samen organiseren de 25 aangesloten tuinen de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen’. Hiermee presenteren zij de meest bijzondere planten uit hun collecties. Soms zijn het spectaculaire planten, soms bomen die er al heel lang staan, maar altijd zijn het planten met een bijzonder verhaal. De kroonjuwelen zijn te bezoeken met een special app waarin informatie over de planten te vinden is. De app ‘Hortus Chat’ is te downloaden via de App store. Vanaf 22 april is de tentoonstelling te zien in de Hortus Amsterdam en in de andere tuinen van de NVBT. http://www.botanischetuinen.nl/jaar-van-de-botanische-tuinen/
Alle botanische tuinen in een boek
In Nederland zijn er meer dan 25 botanische tuinen. Ze tonen zich in grote verscheidenheid: bomentuinen, kruidentuinen, landgoederen of onderdeel van een universiteit. Er zijn moderne versies, gelegen op een industrieterrein, of zeer oude: bij een kerk of klooster. Elk met een eigen botanische sfeer, kleur en karakter.

Op 22 april – de officiële start van het Jaar van de Botanische Tuinen – verschijnt er een prachtig boek over al deze tuinen en hun collecties. Dit boek is nu met voorinschrijving te koop voor slechts € 9,95 ! Maak gebruik van deze kans en schrijf je in via www.natuurmedia.nl
Snippendaal & Co
Een uitgebreide cursus over medicinale planten. Ten tijde van de oprichting van de Hortus (1638) waren kruiden van levensbelang. Zij dienden als grondstof voor medicijnen; guldenroede tegen blaasproblemen, koriander als slijmoplosser en bitterzoet tegen jicht. Veel planten hebben eigenschappen of stoffen die ze tot geneeskrachtige planten maken.
Neem samen met onze gids de allereerste collectie van de Hortus onder de loep. Deze vierdaagse cursus wordt gegeven op 17 en 24 juni, 1 en 8 juli van 11.00 tot 13.00 uur. Deelname € 85,-. Entree is gratis bij deelname aan de cursus. Aanmelden via communicatie@dehortus.nl.