hortusbericht
Hortusbericht - mei 2017, nr 99
  • Kroonjuwelen tentoonstelling
  • Nieuw kaslokaal
  • Epifyten rondleiding
  • Insecten rondleiding
  • Witte Nacht Diner
  • Postzegels
Dit is misschien wel de meest kleurrijke periode voor de tuin! De tulpen bloeien nog volop, de rododendrons schitteren in alle kleuren, de blauwe regen straalt aan de gevel en de bloeiende kruiden in de Snippendaal lokken bijen en hommels. Een ideale maand om het jaar van de botanische tuinen te vieren!
Kroonjuwelen in de botanische tuinen van Nederland
Op 22 april jl. werd in het Trompenburg arboretum in Rotterdam het jaar van de botanische tuinen in Nederland geopend door burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. De tuinen vieren het jaar met de landelijke tentoonstelling ‘Kroonjuwelen’. Hierin presenteert iedere tuin de meest bijzondere planten uit de collecties; mooie bloeiers, oeroude bomen of unieke soorten, maar altijd zijn het planten met een bijzonder verhaal. De planten zijn te ontmoeten door middel van een speciale telefoon app die de bezoeker naar planten in de tuin leidt. Via de app krijgt de bezoeker extra informatie over de plant. De app is onder de naam Hortus Chat te downloaden voor iOS en Android.
Biologieles in het groen
Op 17 mei wordt het nieuwe kaslokaal in de Hortus geopend! Een eigentijdse en eigenwijze educatieruimte voor natuuronderwijs in de botanische tuin van Amsterdam.
Eigenlijk was er nog nooit een leslokaal in de Hortus. Lessen werden al wandelend door de tuin gegeven of scholieren schoven aan op stoeltjes in een van de kassen. Echter een goede, educatieve ruimte met meer mogelijkheden voor onderwijs was een grote wens. In 2015 werd hiervoor de toenmalige Mexicaanse kas aangewezen.
In het Kaslokaal kunnen we vanalles organiseren, van schoolbezoek tot tekencursus, en van lezing tot microscopisch onderzoek. Bovendien is het lokaal buiten de educatieve activiteiten om, toegankelijk voor de reguliere bezoeker. Een permante tentoonstelling geeft vijf verhaallijnen weer waarmee de collectie van de botanische tuin over het voetlicht wordt gebracht. Kom ook snel eens kijken in onze nieuwe ruimte!
Themarondleiding Epifyten
Iedere maand organiseert de Hortus een speciale themarondleiding over een bijzonder deel van de collectie. Op 20 mei staan epifyten in de spotlight. Deze planten zijn tegenwoordig zeer gewild in de huiskamer, maar oorspronkelijk komen ze uit de tropen. Een epifyt, wat letterlijk uit het Grieks vertaald “op planten” betekent, heeft zich aangepast aan dichtbegroeide jungle. Deze slimme planten groeien op de stam van andere planten: hoog en vol in het licht met hun eigen kleine ecosysteem! Kom naar de hortus en ontdek de wereld van de epifyt. Aanvang themarondleidingen om 14.00 uur. Deelname € 4,- (excl. entree). Aanmelden kan via communicatie@dehortus.nl
Themarondleiding Bestuivers: kruipen en kriebelen
Insecten zijn overal. Het zijn zelfs de meest voorkomende organismen op aarde. De meeste mensen vinden ze maar lastig en eng; onbekend maakt onbemind. Maar insecten zijn razend interessant! Ze zijn nuttig, inventief en misschien –van heel dichtbij- ook eigenlijk wel mooi. Het merendeel van deze kleine tuinbewoners zijn bovendien bijzonder nuttig. Zo vangen ze andere insecten (dat scheelt weer de helft!). Veel insecten dragen bij aan de bestuiving van de planten en dat is natuurlijk van levensbelang voor de flora op aarde. Leer meer over deze nuttige bestuivers tijdens de themarondleiding in de Hortus! De rondleiding vindt plaats 10 juni om 14.00 uur.
Deelname € 4,- (excl. entree) . Aanmelden kan via communicatie@dehortus.nl
Vier samen met ons de start van de zomer!
Tijdens de kortste nacht van het jaar -21 juni- organiseert de Hortus het jaarlijkse Witte Nacht Diner. U kunt tijdens deze avond genieten van een heerlijk vijfgangen verrassingsdiner in de bijzondere setting van de Palmenkas. Het diner kost €45,- per persoon, excl. drankjes. De avond duurt van 19.00 uur tot 22.30 uur. De Hortus is tijdens deze avond voor het overige publiek gesloten.

Het diner heeft een beperkt aantal plaatsen. Als u zeker wilt zijn van uw deelname, reserveer dan snel!  Reserveren kan door een mailtje te sturen naar Wittenacht@dehortus.nl
Vermeld daarbij het aantal personen voor uw reservering , telefoonnummer en uw voorkeur voor een vlees/vegetarisch menu. U ontvangt daarop een bevestigingsmail met de overige informatie.
Postzegels van planten
Nederland kent ruim dertig botanische tuinen. Vierentwintig daarvan zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT). Speciaal voor het 2017 Jaar van de botanische tuinen ontwierp PostNL een serie met 10 bijzondere bomen en planten uit de tuinen. Ontwerper Robbert Zweegman liet natuurfotograaf Edwin Giesbers deze allemaal vrijstaand fotograferen. Op de postzegels staan bekende planten en bomen afgebeeld, zoals de wolfskers (Hortus Botanicus Amsterdam), de zwarte nieswortel (Nederlands Openluchtmuseum Arnhem) en de gele trompetbekerplant (Botanische Tuin Kerkrade). De postzegelvellen zijn te koop via de PostNL site of in elke botanische tuin met een winkel.